luni, 30 ianuarie 2017

Gutuia-Planta Medicinala

Gutuia nu este doar un fruct delicios, ci și o plantă medicinala cu proprietăți terapeutice.Semințele, fructele și frunzele sale au fost utilizate în medicina tradițională pentru tratarea afecțiunilor respiratorii și a durerilor de gât. Oferind antioxidanți și fibre, gutuia devine o resursă valoroasă pentru sănătate.

Gutuia-Planta Medicinala

Gutuia - CYDONIA OBLONGA- Planta medicinala

Gutuiul este un arbore originar din Asia. In latina i se spune CYDONIA OBLONGA. Popular,lumea ii mai spune gutuias sau alamaior. Fructele gutuiului sunt deosebit de aromate.

Este un arbore fructifer inrudit cu marul si parul. Este cunoscut din antichitate, fructele sale fiind folosite in gastronomie sau in medicina populara, alaturi de seminte si frunze.

Gutuia -TRATAMENTE NATURISTE

Gutuia -TRATAMENTE NATURISTE

Gutuia
este recomandata bolnavilor ce au stomac lenes. Proprietatile gutuiului asupra stomacului sunt calmante si sedative.

Fie sub forma de sirop,de jeleu, marmelada sau mancare de gutui, aceste fructe amelioreaza starile de diaree, hemoroizi,sau hemoragii ale uterului.

Samburii de gutuie folosesc la prepararea unui ceai care vindeca tusea, bronsita si raguseala. Acest ceai se prepara dintr-o lingurita de samburi de gutuie care se zdrobesc, se oparesc cu o cana de apa clocotita si se lasa un minut. Se indulceste apoi cu miere de albine sau putin zahar.

Din frunzele gutuiului uscate (contin substante astringente) se prepara un ceai pentru combaterea diareei.

Datorita gustului exceptional,din frunzele gutuiului,frag,mur, zmeur,fructe de maces,stafide, fructe uscate de mur, fragi si afine,se prepara un ceai aromat numit Lady M's SPECIAL TEA.

Ceai (infuzie) de gutui

Peste 30 g flori de gutui (sau 50 g frunze de gutui) se toarna 1 l de apa clocotita si se lasa la infuzat 15 minute.Se strecoara si se iau cate 100-200 ml de trei ori pe zi sau in timpul accesului de tuse, care va fi calmat rapid.

Macerat la rece de GUTUI

O lingura de seminte la o cana (250 ml) cu apa, se lasa la macerat doua-trei ore, se strecoara, se aplica comprese locale in caz de degeraturi, din care una seara inainte de culcare.

Leac natural de gutui pentru diaree

Fructul se da pe o razatoarea cu ochiurile mari si se fierbe intr-un-un litru de apa, la foc mic, pana cand lichidul scade la jumatate. Apoi se adauga trei lingurite de zahar brun si se lasa sa mai clocoteasca de doua-trei ori. Leacul obtinut se consuma in aceeasi zi.Mai mult, acest remediu s-a dovedit foarte bun cand este folosit ca adjuvant in cazul hemoragiilor uterine si al hemoroizilor.

Reteta naturista cu gutuie pentru revitalizare

Se spala bine fructele si se rad cu coaja cu tot, indepartand samburii. Se adauga pectina, amestecand ingredientele usor cu o lingura de lemn. In final, se aduga mierea.Continutul se pune intr-un vas smaltuit si se lasa sa dea in clocot. Vasul se tine pe foc timp de 30 de secunde.

Marmelada se toarna fierbinte in borcane incalzite, se acopera etans cu capace si se tine cu gura in jos timp de un minut. Dupa racire, marmelada se pastreaza la frigider, iar dupa desfacere, marmelada se consuma in cel mult 14 zile, ca desert sau la micul dejun.

Lotiune antirid cu gutuie

Cojile de la trei gutui se lasa sa se macereze intr-un vas cu alcool de secara sau de fructe, vreme de 14 zile. Lichidul trebuie sa acopere nivelul cojilor cu un centimetru. Cu acest macerat, care se pastreaza la rece, se tamponeaza zonele cu tendinta de ridare. Remediul se poate obtine atat din coji crude , cat si din coji uscate.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.