Ghințura
galbenă este o plantă
medicinală erbacee cu flori mari, galbene, recunoscută pentru proprietățile
sale terapeutice. Utilizată în medicina tradițională pentru îmbunătățirea
digestiei și stimularea poftei de mâncare, această plantă
perenă este prețuită pentru contribuția sa în domeniul sănătății.
Ghinţura galbenă-
GENTIANA LUTEA- Plantă medicinală
Ghinţura galbenă - GENTIANA LUTEA, creste numai in
zone inalte,de munte. Prefera solul bogat in piatra calcaroasa, in zonele mai
umbroase de munte (peste 1500 m altitudine, dar nu zone ocolite de lumina
soarelui.In unele tari s-a incercat si reusit aclimatizarea in gradini.
Planta atinge o inaltime a tulpinei de 50-150
cm.Rădăcina de ghinţură galbenă, este folosita in medicina naturista.
Rădăcina se scoate din pamant incepand cu prima
decada din luna septembrie pana la finele lunii octombrie. Rădăcina,
trebuie scoasa cu atentie pentru ca in pamant sa mai ramana o parte, din care
anul urmator sa rasar o alta plantă. Planta este protejata de
lege in multe tari si creste in zone de rezervatie naturala.
Ghinţura galbenă -Tratamente Naturiste
Rădăcina contine substante amare, uleiuri eterice,pectina. La inceput gustul se apropie de dulce dar apoi devine amar puternic.
Inca din vechime plantamedicinală se folosea ca medicament. Datorita principiilor
amare,este buna pentru combaterea lipsei poftei de mancare, in tratamentul
afectiunilor stomacului si intestinelor.
Rădăcina de Ghinţura galbenă are o
proprietate deosebita:mareste numarul globulelor albe si rosii,sporind
capacitatea de aparare a organismului.
Ceaiul preparat prin macerare la rece, ajuta in stimularea
functiei bilei si ficatului. Totodata combate starile de anemie si
starile de debilitate.Ajuta in tratamentul bolilor de inima si al
bolilor de rinichi. In unele zone se foloseste si ca mijloc vermifug.Ceaiul
din rădăcină combate foarte bine orice fel de frisoane.
Atentie foarte mare: Rădăcina de Ghinţura galbenă nu se fierbe.
Se prepara fie un
extract la rece (o lingurita de rădăcină maruntita lasata intr-o cana cu
apa rece timp de 10 ore) sau se poate folosi sub forma de pulbere (cate
o jumatate de lingurita) de doua ori pe zi. Se bea cu un pahar cu apa rece.
In zonele
muntoase din Germania de sud, din Austria,Italia si Elvetia,
se prepara un rachiu traditional numit ENZIAN. Cate o jumatate de
paharel din acest rachiu numit ENZIAN luat la pranz si seara
inainte de masa, linisteste stomacul si apara organismul de infectii.Gustul
amarui al rachiului numit ENZIAN se corecteaza cu seminte
de anason si putin zahar.
Ceai (macerat la rece) din Rădăcina de Ghinţură
O jumatate de
lingurita de rădăcina maruntita,se pune la macerat la rece intr-o cana
(250 ml) cu apa rece. Se lasa sa stea cel putin 8 ore,apoi se strecoara,se bea
in trei portii cu o jumatate de ora inainte de masa.
Pulbere din Rădăcina de Ghinţură
Din rădăcina
uscata,se prepara o pulbere din care se ia o jumatate de lingurita impreuna cu
un pahar de apa rece.Acest mod ajuta la combaterea frisoanelor si in combaterea
viermilor intestinali.
Rachiu de Ghinţura galbenă - ENZIAN
O lingura cu varf
de rădăcină maruntita se amesteca cu 400-500 ml alcool rafinat (sau
rachiu natural) de 38-40%. Se lasa timp de 10-14 zile,se corecteaza gustul cu
seminte de anason si zahar. Se bea cate o jumatate de paharel la nevoie.
Vin de Ghinţura galbenă
Intr-un litru de
vin se pot pune 50 de grame de plantă maruntita – se lasa la macerat timp de 8
zile, agitand cat se poate de des. La final se strecoara, se adauga putina
miere si se ia o lingurita inainte de mesele principale, cu jumatate de ora.
0 comments:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.