Ienupărul este o plantă medicinala cunoscută pentru conurile sale și utilizările sale variate. Bacele sale sunt folosite pentru a produce ulei esențial, adesea utilizat în tratamente naturiste, aromaterapie și în industria alimentară. De asemenea, ienupărul este recunoscut pentru proprietățile sale tradiționale în medicina populară, inclusiv în tratarea unor afecțiuni digestive și a infecțiilor tractului urinar.
Ienupărul -JUNIPERUS COMMUNIS- Plantă Medicinală
Ienupărul (JUNIPERUS COMMUNIS) creste in
regiunile muntoase pe pasunile montane, in zone stancoase. El se mai numeste si
anaperi,archis,cetina, feniar,ialovat,turtei. Tufele ienuparului nu-si pierd
frunzele aciculare. Frunzele ating o inaltime de trei pana la patru metri.
Fructele au o
culoare albastru inchis spre negru,ele se coc o data la doi ani. In jurul
fructelor sunt tepi. Daca perioada de inflorire a ienuparului este
aprilie-mai,fructele se coc abia la sfarsitul lui septembrie - inceputul lunii
octombrie (dupa doi ani).
Fructele de ienupăr
(bobitele) au un miros placut datorita uleiului volatil pe care il contin. Mai
contin zaharuri, rasina,saruri de potasiu si un principiu amar.
Gustul este
dulceag cu o aroma specifica,ceea ce face ca bobitele sa fie folosite drept
condiment in arta culinara impreuna cu ienibaharul sau coriandrul.
Ienupărul -tratamente Naturiste
Ienupărul, mai exact fructele sale, poseda proprietati diuretice puternice, sunt dezinfectante si cicatrizante, sunt folosite si de asemenea in bolile de rinichi si ale vezicii urinare.
Este indicat
folosirea plantei medicinale pentru reumatism, guta si hidropizie
(acumularea de apa in tesuturi). Multi locuitori din satele de munte in special
din Italia, Austria si Germania pretuiesc puterea tamaduitoare a ienuparului in
cazurile de raceala, bronsite acute sau cronice. Ei au mereu in
casa si rachiul de ienupăr denumit WACHOLDER, acest snaps
medicinal.
Olandezii dau aroma rachiului lor national GENEVER
folosind boabe de ienupăr, iar englezii dau ginului o aroma specifica cu
fructe de ienupăr si aceasta inca din sec. XVII.
Mancate in stare
cruda,boabele de ienupăr stimuleaza pofta de mancare,ajuta in
cazurile de slabiciune generala la copii,precum si in anemie.Totodata
ceaiul din fructele plantei combat dispepsiile (diaree si varsaturi).Primavara
se face o cura de depurare a sangelui folosind aceste boabe ca decoct.
Uleiul extras din
fructele ienuparului si amestecat cu alcool rafinat de 38-40% (un
mililitru ulei la 100 grame alcool) foloseste pentru frectii in cazul durerilor
articulare provocate de reumatism. Ienupărul se foloseste cu
succes si in tratarea altor afectiuni si boli,cum ar fi: piatra si nisip
la vezica urinara, boli de piele, eczeme,scabie, boli
de ficat.
Macerat (la rece) de ienupăr
Doua lingurite
varfuite cu bobite uscate si zdrobite se pun la 200 ml de apa rece. Se lasa
8-10 ore. Apoi se bea ca ratie zilnica.
Decoct de ienupăr
Se iau 100 de
grame de boabe uscate,se pun intr-o jumatate de litru de apa rece,se lasa o
ora,apoi se pun la fiert,se lasa sa fiarba acoperti timp de 10-15 minute.Se ia
cate o lingura inainte de fiecare masa (pentru bolile aparatului digestiv).
Ceai (infuzie) de ienupăr
Doua lingurite
varfuite cu boabe (zdrobite,maruntite) se pun la o cana (250 ml) cu apa
clocotita,se lasa doua minute, apoi se strecoara. Se beau doua cani zilnic.
Atentie
tratamentul nu dureaza mai mult de trei saptamani.
Tinctura de ienupăr
Este unul din
cele mai puternice remedii cu efect diuretic, antiseptic
renourinar si depurativ din flora noastra. Boabele de ienupăr se
maruntesc fin cu ajutorul rasnitei electrice de cafea sau in piua. Se pun 15
linguri de pulbere intr-un borcan cu filet, adaugandu-se apoi doua pahare de
alcool alimentar (90-96 grade) si un pahar de apa, amestecandu-se totul cat mai
bine. Se inchide borcanul si se lasa totul la macerat vreme de zece zile, dupa
care tinctura obtinuta se filtreaza prin tifon si se trage in sticlute mici,
inchise la culoare.
Infuzie combinata din boabe de ienupăr
Se foloseste in
special contra gutei si contra afectiunilor reumatice, avand un puternic efect
depurativ si antiinflamator. Se pun 3-4 lingurite de boabe maruntite la
macerat, in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se
filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa
filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute,
dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final se amesteca cele
doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata de ienupăr,
care se foloseste intern (2-3 cani pe zi).
Tratamente Naturiste cu fructe crude de ienupăr
Se mesteca zilnic
5-8 boabe in stare cruda. Cura se intinde pe 4-5 saptamani.Se recomanda
persoanelor cu stari de slabiciune,lipsa poftei de mancare.Bolnavii de rinichi
vor evita acest fel de cura.Se interzice categoric femeilor in perioada de
sarcina.
Rachiu de ienupăr
In 500 ml de apa
se pun 100 grame boabe proaspat culese. Se fierb intr-un vas acoperit. Apoi se
strecoara, se pun 100 grame de zahar si se lasa sa dea de 2-3 ori in clocot. Se
toarna 500 ml alcool rafinat 38-40%.Se foloseste la nevoie cate un paharel in
starile de răceala sau dispepsii.
Pulbere de ienupăr
Se foloseste
inainte de masa ca aperitiv, contra dispepsiei, ca diuretic usor
si antispastic. Se obtine prin macinarea fina, cu rasnita electrica de
cafea, a fructelor uscate de ienupăr. Depozitarea pulberii obtinute
astfel se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si
reci, pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece uleiurile volatile se
evapora foarte rapid). De regulam se administreaza de 3 ori pe zi cate o
lingurita rasa, pe stomacul gol.
0 comments:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.