joi, 14 decembrie 2017

Limba Mielului Planta Medicinala



Limba Mielului Planta Medicinala

Limba Mielului Planta Medicinala

Limba mielului,este o planta medicinala ce creste in special in gradini dar se gaseste si in stare salbatica in zona grohotisurilor. Denumirea latina este BORAGO OFFICINALIS. Este o planta medicinala anuala si atinge o inaltime de 50-60 cm. 

Tulpina este acoperita de perisori,florile au o culoare albastra,rareori alba. Perioada de inflorire este mai-septembrie. Planta se culege de preferinta in luna iunie. Pentru tratamente naturiste,se folosesc florile si frunzele plantei.


Limba Mielului Tratamente Naturiste

Limba mielului contine substante active cum ar fi:uleiuri eterice,substante amare si tanini. Este cunoscuta de cateva secole ca avand efect binefacator asupra nervilor

Limba mielului, ca planta medicinala este un tonic nervos. O cura de ceai (infuzie), ajuta in tratarea necrozelor si a asteniei nervoase.In acelasi timp planta are efect diuretic,depurant al sangelui si favorizeaza transpiratia. Fortifica sistemul cardiovascular,combate starile de agitatie nervoasa si este antiinflamatoare.

Bolnavii cu stari de valuri de caldura (bufeuri) cum este perioada de menopauza sau andropauza,gasesc o alinare a suferintei. Limba mielului se mai foloseste in combaterea crizelor
reumatice,nefrite si in bolile specifice femeilor ( inflamatia uterului, ovarelor etc.). In oncluzie,planta medicinala, se recomanda in combaterea tuturor starilor de neliniste si agitatie nervoasa, stari ce insotesc o serie de alte boli.

Mod de folosire

Ceai (infuzie) de LIMBA MIELULUI

Se folosesc 2-3 g de flori uscate sau 10 g de frunze uscate, se pun intr-o cana (250 ml) cu apa clocotita, se lasa sa traga doua-trei minute in vasul acoperit, apoi se strecoara si se beau doua-trei cani de ceai zilnic, timp de trei-patru saptamani.

Ceaiul din flori se administreaza contra tusei, racelii si raguselii si pentru curatirea sangelui sau pentru tratamentul retentiei urinare.

Extract de LIMBA MIELULUI

Intr-o sticla de o jumatate de litru prevazuta cu dop se pun frunzele si florile plantei. Se toarna alcool rafinat de 38-40% pana ce se depaseste nivelul plantelor,se pune la loc insorit si calduros si se lasa doua saptamani.

Se folosesc cate 10-15 picaturi luate cu putin zahar, de trei ori pe zi cand bolnavul este extenuat NERVOS sau agitat.

Tot sub forma de extract se da si pentru tratamentul retentiei urinare. Efectul DIURETIC este foarte rapid.

Pulbere de LIMBA MIELULUI

Pulberea se obtine din PLANTA uscata trecuta apoi prin rasnita electrica.
Dimineata se ia o lingurita de pulbere, se tine in gura zece minute, dupa care se inghite cu putina apa.

Tratamentul cu pulbere ajuta persoanelor care transpira abundent.

Pulberea intareste memoria, detoxifica organismul si este usor euforizanta.

Ceai (decoct) de LIMBA MIELULUI

Decoctul din LIMBA MIELULUI se obtine din doua - trei linguri de PLANTA, care se fierb, timp de zece minute, intr-o jumatate de litru de apa.

Decoctul se bea pentru ameliorarea starii de sanatae, dupa o boala lunga si grea,contra varsatului, scarlatinei, dar si in caz de infectie urinara sau dureri de oase.

ATENTIE!!!

Femeile insarcinate sau cele care alapteaza trebuie sa evite aceasta PLANTA, la fel si persoanele diagnosticate cu afectiuni hepatice sau tulburari hemoragice.  

vineri, 1 decembrie 2017

Levantica planta medicinala

Levantica Planta Medicinala

Levantica Planta Medicinala
Levănţica sau lavanda, este o plantă originara din tinuturile Marii Mediterane. LAVANDULA ANGUSTIFOLIA este denumirea stiintifica in limba latina.
Se cultivata in scopuri medicinale,dar si ca plantă de baza pentru industria cosmetica.

Perioada optima de recoltare a plantei: iulie-august. Se pastreaza uscata in pungi de hartie bine inchise, sau in borcane de sticla ce se poate inchide ermetic.

Florile,de culoare albastru spre violet, sunt frumos mirositoare, ceea ce face ca planta sa fie folosita de secole in gospodarii. Planta ca atare,pusa intre rufe combate moliile.Extractul din aceasta plantă, a dat unul din primele parfumuri numit LAVANDA.


LEVANTICA-TRATAMENTE NATURISTE

In scopuri medicinale, LEVANTICA se foloseste pentru tratarea afectiunilor nervoase. PLANTA MEDICINALA are un puternic efect CALMANT.
LAVANDA trateaza bolile de inima (de origine neuro-vegetativa), starile de slabiciune,neurastenia, migrenele,starile de agitatie.

Datorita uleiurilor pe care le contine, PLANTA MEDICINALA este utila in tratarea afectiunilor hepatice si biliare. Florile puse in otet de mere,dau un extract foarte apreciat in tratamentul starilor gripale sau febra etc.Extractul este folosit ca frectie.

Un efect deosebit de bun il are in tratamentul afectiunilor glandei tiroide (pentru gusa), starilor de lesin, ametelilor si melancoliei.

Sub forma de bai complete sau bai de sezut, PLANTA MEDICINALA se foloseste in tratamentul bolilor de inima sau pentru cicatrizarea ranilor.

Ceai (infuzie) de LEVANTICA:

Intr-o cana (250 ml) cu apa clocotita se pun 2 lingurite cu flori,se lasa 1-2 minute, se strecoara si se beau 2 cani pe zi in cazurile de MIGRENE si afectiuni ale veziculei biliare.

Pentru afectiunile glandei tiroide se foloseste un amestec de LEVANTICA, sunatoare si soc.

Pentru tratamentul reumatismului- se face un ceai din o parte flori de soc si doua parti LAVANDA, o lingurita din acest amestec fiind oparita cu o cana de apa, dupa care se lasa sa se raceasca putin si se filtreaza. Se beau pe zi 2-3 cani din acest ceai, cat mai cald (pentru ca efectul sudorific si depurativ sa fie mai intens). Cura cu acest ceai are efecte antireumatice exceptionale si dureaza 10 zile.

Tinctura de LAVANDA:

Se obtine prin macinarea partilor aeriene uscate, cu rasnita electrica de cafea, dupa care pulberea obtinuta se pune intr-un borcan care va fi umplut pana la o treime, restul fiind completat cu alcool de 70 de grade. Dupa adaugarea alcoolului peste pulberea de PLANTA, borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat vreme de 14 zile, agitand din cand in cand continutul pentru o mai buna solubilizare a principiilor active. Dupa trecerea intervalului de timp necesar macerarii, preparatul se filtreaza prin tifon, iar tinctura obtinuta se pastreaza in sticlute mici si inchise la culoare.

Se administreaza pe stomacul gol, de trei-patru ori pe zi, cate o lingurita dizolvata in jumatate de pahar de apa.

Pentru tratarea depresiei si anxietatii - in cazurile usoare se ia LAVANDA sub forma de tinctura - 1 lingurita dizolvata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi, in cure de lunga durata (3 luni minimum).

Contra viermilor intestinali-se combina in proportii egale tinctura de LAVANDA, de pelin si de cimbru (toate tincturile se prepara la fel ca cea de LAVANDA). Se ia din aceasta combinatie de tincturi cate o lingurita diluata in putina apa, de patru ori pe zi, inainte de masa. O cura dureaza minimum doua saptamani.

Extract (in Otet) de LEVANTICA:

Se pun 50 g flori (uscate),100 g frunze de menta,50 g flori de salvie, 2 linguri cimbru (sau cimbrisor) in 750 ml otet din vin (sau otet de mere), se lasa o saptamana la loc calduros si insorit.

Se foloseste pentru frectii in starile gripale si raceli. Scade febra si da o stare placuta de racoare si confort.

Pentru cresterea parului - se face un masaj la radacina parului cu otet de LEVANTICA.

Ulei gras de LEVANTICA:

La jumatate de litru de ulei de floarea-soarelui rafinat se adauga 5 linguri de LAVANDA uscata si maruntita. Se pune intr-un borcan inchis ermetic si se lasa sa se macereze la soare sau in apropierea unei surse de caldura vreme de 5 zile, dupa care se filtreaza. Uleiul usor aromatizat obtinut se mai pune la macerat cu alte 5 linguri de LAVANDA vreme de inca 5 zile, dupa care se filtreaza s.a.m.d., pana cand capata un miros foarte puternic de LAVANDA.

Se foloseste pentru masaje si frictionari.

Pentru tratamentul eczemelor uscate si a tumefactiilor produse de loviri-se aplica uleiul gras de LAVANDA pe zona afectata de 3-4 ori pe zi.

Uleiul de LEVANTICA se gaseste in farmacii. Se iau de 2 ori pe zi cate 10 picaturi pe o bucatica de zahar.

Ulei volatil de LAVANDA se administreaza in depresiile si crizele de ANXIETATE severe: doua picaturi de ulei volatil amestecate cu putina miere se iau de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Pentru tratarea tusei convulsive,gripe, bronsitei - 2 picaturi de ulei volatil se amesteca cu o lingura de miere si se administreaza cate putin din acest amestec, care nu va fi inghitit direct, ci va fi lasat sa alunece pe gat pentru a-si exercita din plin efectele antiinfectioase si calmante. Se iau maximum 6 picaturi de ulei de LAVANDA pe zi la adulti si doua picaturi pe zi la copii.

Pulbere de LEVANTICA:

PLANTA MEDICINALA se macina fin cu rasnita electrica de cafea sau in piua, dupa care se pune intr-un borcan de sticla inchis ermetic, care se pastreaza la intuneric si racoare. Se ia o lingurita de pulbere de 3-4 ori pe zi. PLANTA MEDICINALA se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. In ciuda parfumului sau dulce, veti remarca faptul ca are un gust surprinzator de amar, motiv pentru care adesea este preferata tinctura.

Pentru tratamentul Dischineziei biliara, balonarea la bolnavii de bila, crizele biliare insotite de dureri de cap, se ia LAVANDA sub forma de pulbere, administrata pe stomacul gol, cate o lingurita de patru ori pe zi.


joi, 23 noiembrie 2017

Leurda planta medicinala

 
Leurda Planta Medicinala

Leurda Planta Medicinala

Leurda este raspandita prin paduri de foioase, prin campii bogate in humus,sub tufarisuri.Are un puternic miros de usturoi.
Organul vegetal utilizat:frunzele si bulbul de leurda. Se recolteaza la inceputul primaverii . Frunzele se aduna in aprilie si mai si bulbii la sfarsitul verii si toamna.
Leurda contribuie la sustinerea organismului in procesul de reglare a tensiunii arteriale; mentinerea concentratiilor COLESTEROLULUI si a TRIGLICERIDELOR din sange in limitele normale; mentinerea sanatatii si supletea vaselor de sange; sustinerea functionarii normale a sistemului cardiovascuar; sustinerea detoxifierii tractului intestinal .

Leurda Tratamente Naturiste

Leurda, este folosita pentru cure depurative, vindecarea bolilor cronice de piele,previne ateroscleroza,
este recomandata in cazul diareelor,balonarilor, colicilor,viermilor intestinali,insomniei, tulburarilor cardiace,tuberculozei pulmonare si hidropiziei, ranilor care se vindeca greu. Pentru a avea
todeauna in casa planta si pentru a beneficia de puterea ei de vindecare se prepara o tinctura. Din aceasta tinctura se iau zilnic 10 pana la 12 picaturi in putina apa. Aceste picaturi ajuta la o memorie buna si previne ateroscleroza.Vinul de leurda este un bun remediu pentru toti batranii cu secretii
pulmonare abundente si greutata in respiratie.  

Tinctura de LEURDA

Frunzele sau bulbii taiati marunt se introduc intr-o sticla pana la gat fara a se indesa, se toarna deasupra rachiu de secara sau orice alt rachiu de 38-40%, facut in casa si se lasa 14 zile la soare sau langa masina de gatit.

Doza recomandata este de 20-30 de picaturi, dizolvate in apa, de 2-3 ori pe zi, inainte de fiecare masa.
Tinctura previne hipertensiunea, formarea cheagurilor de sange si migrarea lor pe artere.

O cura de minimum trei saptamani poate mari nivelul COLESTEROLULUI bun (HDL), reduce nivelul TRIGLICERIDELOR din organism si intareste sistemul imunitar, in special fata de agresiunea agentilor bacterieni.

Mai mult, administrata cu regularitate, tinctura contribuie semnificativ la functionarea optima a sistemului DIGESTIV si este un bun ADJUVANT in tratamentul bolilor ce afecteaza aparatul respirator- gripa, bronsita sau traheita.

Vinul de LEURDA

Se ia un pumn de frunze,se lasa sa dea cateva clocote intr-un sfert de litru de vin alb, se indulceste dupa gust cu miere sau sirop si se bea din acest vin peste zi,incet,inghititura cu inghititura.

Infuzie de LEURDA

Peste 10 g de frunze tocate marunt se toarna 250 ml de apa clocotita. Amestecul este lasat la infuzat 30 minute, dupa care se strecoara si poate fi baut. Sunt recomandate 3 cani pe zi, inainte de fiecare masa, timp de 3 saptamani.

O cura cu ceai de LEURDA reduce simtitor neplacerile provocate de astenia de primavara, asigura un somn linistit si tonifica sistemul nervos.

De asemenea, infuzia este un valoros adjuvant in tratarea afectiunilor cardiace, prin actiunea sa hipotensiva, si in arterioscleroza, prin scaderea concentratiei COLESTEROLULUI.

Consumat cu regularitate, ceaiul de LEURDA contribuie la vindecarea bolilor aparatului DIGESTIV si combate VIERMII INTESTINALI (limbricii, oxiurii si alte specii parazitare).

Decoctul de LEURDA

Pentru acest preparat, se foloseste tulpina si radacina plantei,frunzele pierzandusi calitatile prin fierberea indelungata. La o cana cu apa (250 ml) rece se pun doua linguri de tulpini si radacini maruntite. 
Preparatul se fierbe la foc mic, timp de 30 de minute, completandu-se treptat apa care se evapora. Se poate pastra la frigider, cel mult trei zile. Doza recomandata este de o lingura, de trei ori pe zi, inainte de fiecare masa, vreme de doua saptamani.

Decoctul actioneaza ca adjuvant in caz de hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, convalescenta dupa accident vascular sau infarct miocardic.

Decoctul este si un vermicid natural de exceptie, combate eficient parazitii intestinali.
In plus, datorita proprietatilor sale antibiotice, anihileaza bacteriile de la nivelul mucoasei bucale.

Ulei de LEURDA

Pentru acest preparat este nevoie de 50 g frunze proaspete, tocate marunt,si 100 ml ulei de masline. Frunzele se pun intr-un vas emailat, apoi se adauga uleiul. Vasul se fierbe pe baie de apa, timp de 3 ore, vreme in care trebuie sa completam permanent apa care se evapora din vasul aflat direct pe flacara aragazului. 

Dupa acest interval, se lasă la racit si se strecoara printr-o bucata de tifon, care se stoarce bine, pentru a extrage cat mai mult din esenta plantei. Preparatul trebuie pastrat in sticlute mici, de culoare inchisa, in locuri racoroase.

Suc de LEURDA

Se obtine din PLANTA proaspt, intr-un blender sau mixer de bucatarie. Peste 20 g de PLANTA tocata fin, se toarnă 250 ml (un pahar) de apa calduta. Se lasa la macerat aproximativ 6 ore, dupa care se strecoara prin tifon si se stoarce. Doza optima este o ceasca cu suc, dimineata, pe stomacul gol.

Se recomanda o cura de trei saptamani, cu o saptamana pauza.

Potiunea are efecte diuretice si depurative, este un puternic dezinfectant al aparatului DIGESTIV, vindeca afectiunile intestinale si anihileaza VIERMII INTESTINALI.

Consumat zilnic, sucul de LEURDA reface flora intestinala, mai ales dupa bolile infectioase.

Comprese cu LEURDA

Frunzele de LEURDA se toaca marunt si se zdrobesc apoi intr-un mojar. Pasta astfel obtinuta se intinde pe o bucata de tifon si se bandajeaza zona afectata. Indepar­teaza durerile cauzate de guta si inlatura durerile in piept, usurand respiratia.

Cataplasme cu LEURDA

Pentru calmarea durerilor provocate de ulcere varicoase, reumatism sau articulatii inflamate este necesar sa preparam mai intai extractul fluid de LEURDA si pe urma sa il amestecam cu argila. 

Extractul fluid de LEURDA presupune fierberea pe baie de abur a 100 ml de tinctura, pana cand lichidul se evapora, ajungand la o treime din cantitatea initiala (25-30 ml).
Esenta astfel obtinuta se amesteca cu argila pana se transforma intr-o pasta subtire. Intindem pasta pe o bucata de tifon si aplicam bandajul pe zona afectata, fara a lega strans. Pentru un efect eficient, cataplasma se tine 30 de minute.

duminică, 12 noiembrie 2017

Lemnul dulce planta medicinala


Lemnul Dulce Planta Medicinala

Lemnul Dulce Planta Medicinala


Lemnul dulce este o plantă perenă din familia leguminoaselor, originară din Europa și Asia. Rădăcina sa este principalul punct de interes pentru utilizare, fiind recunoscută pentru gustul dulce și pentru compușii activi din rădăcină care oferă beneficiile sale.

Lemnul dulce ajunge pana la 1,5 m,avand aspect de tufa,cu frunze dispuse in perechi de-o parte si de
alta a unui ax comun.Florile plantei au culoarea albastru-violet.In scop terapeutic se utilizeaza  radacinile plantei

Lemnul dulce creste in albiile parasite ale raurilor,in buruienisuri,locuri necultivate. Se recolteaza in anul trei de cultura, toamna, dupa incetarea vegetatiei sau primavara devreme, numai radacinile secundare si rizomii laterali.

Lemnul dulce Tratamente naturiste

Rădăcina de lemn dulce conține un compus numit acid glicirizic, care conferă gustul dulce caracteristic, dar și alte substanțe active care au fost asociate cu diverse beneficii pentru sănătate. Această plantă medicinală a fost folosită de-a lungul istoriei în medicina tradițională pentru diverse afecțiuni, cum ar fi problemele digestive, tusea, iritațiile gâtului, dar și ca îndulcitor natural.

De asemenea, lemnul dulce este folosit în industria alimentară pentru a da gust și aromă produselor precum dulciurile, băuturile și alte produse alimentare.

Este important de menționat că, deși are multiple beneficii, consumul excesiv sau prelungit de lemn dulce poate avea efecte adverse asupra sănătății, inclusiv creșterea tensiunii arteriale și alte probleme de sănătate, în special în cazul unor persoane care au anumite condiții preexistente. Consultarea unui specialist înainte de utilizarea sau consumul frecvent al acestui produs este recomandată.

Lemnul dulce este un diuretic,antispasmodic,antiinflamator si antiulceros. Are ca efect fluidificarea secretiilor traheobronhice si faringiene.Are actiune estrogena,laxativa.

Planta medicinala se recomanda in special contra gastritei hiperacide si ulcerului gastric. Se mai
foloseste in urmatoarele afectiuni: bronsita, traheita, faringita ,tuse,afectiuni urinare,reumatism  ,constipatie,stimularea organelor genitale si a caracterelor sexuale secundare. 

Lemnul dulce se administreaza intern sub forma de macerat (1/2 lingurita la cana) care se bea in cursul zilei. Planta medicinala se mai foloseste si sub forma de pulbere din care se inghite 1-3 g pe zi,tinctura si extract. 

Pentru tratarea de scurta durata a constipatiei se poate prepara o infuzie din ½ de lingurita de radacina de lemn dulce la 1 cana cu apa. De asemenea, pulberea de radacina de lemn dulce poate fi administrata si ca atare in doza de 1-3 g pe zi (cate 1 varf de cutit, de 1-3 ori pe zi).