Levantica Planta Medicinala
Levănţica sau lavanda, este o plantă originara din tinuturile Marii Mediterane. LAVANDULA ANGUSTIFOLIA este denumirea stiintifica in limba latina.
Se cultivata in scopuri medicinale,dar si ca plantă de baza pentru industria cosmetica.
Perioada optima de recoltare a plantei: iulie-august. Se pastreaza uscata in pungi de hartie bine inchise, sau in borcane de sticla ce se poate inchide ermetic.
Florile,de culoare albastru spre violet, sunt frumos mirositoare, ceea ce face ca planta sa fie folosita de secole in gospodarii. Planta ca atare,pusa intre rufe combate moliile.Extractul din aceasta plantă, a dat unul din primele parfumuri numit LAVANDA.
LEVANTICA-TRATAMENTE NATURISTE
In scopuri medicinale, LEVANTICA se foloseste pentru tratarea afectiunilor nervoase. PLANTA MEDICINALA are un puternic efect CALMANT.
LAVANDA trateaza bolile de inima (de origine neuro-vegetativa), starile de slabiciune,neurastenia, migrenele,starile de agitatie.
Datorita uleiurilor pe care le contine, PLANTA MEDICINALA este utila in tratarea afectiunilor hepatice si biliare. Florile puse in otet de mere,dau un extract foarte apreciat in tratamentul starilor gripale sau febra etc.Extractul este folosit ca frectie.
Un efect deosebit de bun il are in tratamentul afectiunilor glandei tiroide (pentru gusa), starilor de lesin, ametelilor si melancoliei.
Sub forma de bai complete sau bai de sezut, PLANTA MEDICINALA se foloseste in tratamentul bolilor de inima sau pentru cicatrizarea ranilor.
Ceai (infuzie) de LEVANTICA:
Intr-o cana (250 ml) cu apa clocotita se pun 2 lingurite cu flori,se lasa 1-2 minute, se strecoara si se beau 2 cani pe zi in cazurile de MIGRENE si afectiuni ale veziculei biliare.
Pentru afectiunile glandei tiroide se foloseste un amestec de LEVANTICA, sunatoare si soc.
Pentru tratamentul reumatismului- se face un ceai din o parte flori de soc si doua parti LAVANDA, o lingurita din acest amestec fiind oparita cu o cana de apa, dupa care se lasa sa se raceasca putin si se filtreaza. Se beau pe zi 2-3 cani din acest ceai, cat mai cald (pentru ca efectul sudorific si depurativ sa fie mai intens). Cura cu acest ceai are efecte antireumatice exceptionale si dureaza 10 zile.
Tinctura de LAVANDA:
Se obtine prin macinarea partilor aeriene uscate, cu rasnita electrica de cafea, dupa care pulberea obtinuta se pune intr-un borcan care va fi umplut pana la o treime, restul fiind completat cu alcool de 70 de grade. Dupa adaugarea alcoolului peste pulberea de PLANTA, borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat vreme de 14 zile, agitand din cand in cand continutul pentru o mai buna solubilizare a principiilor active. Dupa trecerea intervalului de timp necesar macerarii, preparatul se filtreaza prin tifon, iar tinctura obtinuta se pastreaza in sticlute mici si inchise la culoare.
Se administreaza pe stomacul gol, de trei-patru ori pe zi, cate o lingurita dizolvata in jumatate de pahar de apa.
Pentru tratarea depresiei si anxietatii - in cazurile usoare se ia LAVANDA sub forma de tinctura - 1 lingurita dizolvata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi, in cure de lunga durata (3 luni minimum).
Contra viermilor intestinali-se combina in proportii egale tinctura de LAVANDA, de pelin si de cimbru (toate tincturile se prepara la fel ca cea de LAVANDA). Se ia din aceasta combinatie de tincturi cate o lingurita diluata in putina apa, de patru ori pe zi, inainte de masa. O cura dureaza minimum doua saptamani.
Extract (in Otet) de LEVANTICA:
Se pun 50 g flori (uscate),100 g frunze de menta,50 g flori de salvie, 2 linguri cimbru (sau cimbrisor) in 750 ml otet din vin (sau otet de mere), se lasa o saptamana la loc calduros si insorit.
Se foloseste pentru frectii in starile gripale si raceli. Scade febra si da o stare placuta de racoare si confort.
Pentru cresterea parului - se face un masaj la radacina parului cu otet de LEVANTICA.
Ulei gras de LEVANTICA:
La jumatate de litru de ulei de floarea-soarelui rafinat se adauga 5 linguri de LAVANDA uscata si maruntita. Se pune intr-un borcan inchis ermetic si se lasa sa se macereze la soare sau in apropierea unei surse de caldura vreme de 5 zile, dupa care se filtreaza. Uleiul usor aromatizat obtinut se mai pune la macerat cu alte 5 linguri de LAVANDA vreme de inca 5 zile, dupa care se filtreaza s.a.m.d., pana cand capata un miros foarte puternic de LAVANDA.
Se foloseste pentru masaje si frictionari.
Pentru tratamentul eczemelor uscate si a tumefactiilor produse de loviri-se aplica uleiul gras de LAVANDA pe zona afectata de 3-4 ori pe zi.
Uleiul de LEVANTICA se gaseste in farmacii. Se iau de 2 ori pe zi cate 10 picaturi pe o bucatica de zahar.
Ulei volatil de LAVANDA se administreaza in depresiile si crizele de ANXIETATE severe: doua picaturi de ulei volatil amestecate cu putina miere se iau de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Pentru tratarea tusei convulsive,gripe, bronsitei - 2 picaturi de ulei volatil se amesteca cu o lingura de miere si se administreaza cate putin din acest amestec, care nu va fi inghitit direct, ci va fi lasat sa alunece pe gat pentru a-si exercita din plin efectele antiinfectioase si calmante. Se iau maximum 6 picaturi de ulei de LAVANDA pe zi la adulti si doua picaturi pe zi la copii.
Pulbere de LEVANTICA:
PLANTA MEDICINALA se macina fin cu rasnita electrica de cafea sau in piua, dupa care se pune intr-un borcan de sticla inchis ermetic, care se pastreaza la intuneric si racoare. Se ia o lingurita de pulbere de 3-4 ori pe zi. PLANTA MEDICINALA se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. In ciuda parfumului sau dulce, veti remarca faptul ca are un gust surprinzator de amar, motiv pentru care adesea este preferata tinctura.
Pentru tratamentul Dischineziei biliara, balonarea la bolnavii de bila, crizele biliare insotite de dureri de cap, se ia LAVANDA sub forma de pulbere, administrata pe stomacul gol, cate o lingurita de patru ori pe zi.
0 comments:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.