duminică, 2 octombrie 2016

Fenicul planta medicinala

Fenicul planta medicinala.Feniculul, cunoscut sub numele științific Foeniculum vulgare, este o plantă medicinală valoroasă. Semințelefrunzele și tulpina sa sunt folosite pentru tratarea problemelor digestive și balonării. Beneficiile sale includ stimularea lactației la femeile care alăptează. Această plantă aromatică și gustată este adesea integrată în bucătăria mediteraneană pentru a îmbogăți aromele preparatelor culinare.

Fenicul planta medicinala

Fenicul planta medicinala

Feniculul
este o plantă erbacee perenă, cu flori galbene sau galben-verzui, care poate crește până la înălțimea de aproximativ 1,5-2 metri. Frunzele sale au un miros și un gust asemănător anasonului sau al pătrunjelului, iar semințele au un gust dulce și ușor aromatic.

Această plantă este folosită în bucătărie pentru a adăuga arome specifice în diverse preparate, în special în bucătăria mediteraneană. Semințele defenicul sunt folosite ca și condiment, fie întregi, fie măcinate, și sunt adesea folosite în prepararea pâinii, a murăturilor, a brânzeturilor sau a anumitor feluri de mâncare cu pește.

Din punct de vedere medicinal, feniculul este cunoscut pentru proprietățile sale digestive și carminative, fiind utilizat pentru a trata diverse probleme digestive, precum balonarea, indigestia sau colicile. De asemenea, era folosit pentru a stimula producția de lapte la mamele care alăptează.

Fenicul-Tratamente Naturiste

Fenicul-Tratamente Naturiste

In uz intern plantamedicinală este folosita pentru tratarea balonarilor, colicilor abdominali,anorexiei, infectiilor laringo-amigdaliene, stimuleaza diureza si stimuleaza secretia de lapte, trateaza bronsita, astmul bronsic , tusea convulsiva si tusea spastica.In uz extern,este folosit pentru pentru tratarea laringitei, faringitei,amigdalitei si traheitei.

Ceai (infuzie) de fenicul

Doua lingurite de fructe la la o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat timp de 10 minute.Pentru colici abdominali la bebelusi – se administreaza un ceai de fenicul cât mai cald.Efectele acestui ceai se fac resimtite foarte repede.

Ceaiul ajuta la vindecarea bronsitei, laringitei, amigdalitei, faringitei, oboselii fizice si psihice.

Ceaiul mai este folosit si in tulburari digestive, aduce o linistire a spasmelor stomacului si intestinelor, calmand durerile si restabilind apetitul, fiind folosit inclusiv la copiii mici.

Infuzia in concentratie dubla (doua lingurite seminte zdrobite la 250 ml apa clocotita) se intrebuinteaza pentru durerile in gat, facandu-se cu ea gargara.

Spalaturile si compresele oculare cu ceai de fenicul odihnesc si intaresc ochii obositi, maresc acuitatea vizuala, combat blefarita si conjunctivita si au o actiune antiseptica si antiinflamatoare.

Ceaiul este folosit si pentru ingrijirea pielii uscate si calmarea pielii iritate, avand o larga utilizare in cosmetica, dar si impotriva hematoamelor, eczemelor zemuinde. Cu acest ceai se pot face, de asemenea, spalaturi sau comprese pe rani, ulcere, abcese, panaritiu , infecţii cutanate in general, etc.

In cazul gastritei hiperacida - intr-un pahar de lapte clocotit se pune 1 lingura de seminte de fenicul si se lasa sa se infuzeze vreme de 30 de minute. Se consuma pe stomacul gol, cu conditia sa suportati laptele, efectele calmante gastrice sunt rapide si pe termen lung.

Pulbere de fenicul

Pulberea se prepara din seminte uscate de fenicul prin macinarea lor. Pulberea ajuta la tratarea celulitei, depresiilor, amenoreei, digestiei lente, durerilor de cap si inlatura oboseala fizica si psihica.Se administreaza 0,5- 1 g pe zi, impartit in doua sau trei portii. Se poate pastra maximum 7 zile intr-un borcan inchis ermetic, la frigider.Se poate obtine si din planta uscata, macinata cu rasnita, foarte fin, iar apoi se cerne cu o site pentru faina.

Se administreaza 1 lingurita rasa de 3-4 ori pe zi,pe stomacul gol. Pulberea trebuie tinuta sub limba 10-15 minute dupa care se inghite cu apa.

Infuzie combinata de fenicul

Se pun doua lingurite de pulbere de seminte intr-un pahar de apa si se lasa sa macereze vreme de 6-8 ore la temperatura camerei, dupa care se strecoara.Extractul obtinut se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca un pahar de apa, dupa care se lasa sa se raceasca. In final se combina cele doua extracte, iar preparatul obtinut se va administra pe parcursul unei zile.In astmul alergic - se consuma zilnic o jumatate de litru de infuzie combinata din seminte de fenicul, in cure de 2 luni, cu 14 zile de pauza.

Are efecte antiinflamatoare si antispastice (actioneaza la nivelul sistemului nervos central), reducand intensitatea si frecventa crizelor de astm.

Esenta de fenicul

Se pun 5 g seminte zdrobite sau macinate la macerat timp de 6 zile in 50 ml alcool si 50 ml apa fierbinte, apoi se strecoara.

Otet de toaleta cu fenicul

Se foloseste pentru lotionari zilnice in cazul tenului gras, seboreic. Pentru prepararea lui sunt necesare 10 g seminte de fenicul, 1 g rozmarin , 10 g sunatoare si 20 g frunze de salvie.

Amestecul de plante se pune intr-un vas de sticla sau portelan peste care se toarna 50 ml alcool, tasandu-se bine. Dupa 24 ore se adauga 400 ml otet de vin si se mai lasa 24 ore, completandu-se apoi, cu 100 ml alcool in care se toarna colonie. Se completeaza cu 450 ml apa de roze si dupa agitare se strecoara printr-un tifon, storcandu-se bine reziduul. Filtratul obtinut se pune in sticlute de capacitate mai mica, inchise la culoare si cu capace care inchid bine.

Vinul de fenicul

Vinul de fenicul se prepara din seminte de fenicul bine maruntite, macerate timp de 10 zile intr-un litru de vin. Dupa filtrare se obtine acest medicatament natural, cu proprietati tamaduitoare pentru pacientii care sufera de balonări si colici abdominale.

Tinctura de fenicul

Tinctura de fenicul se obtine prin amestecarea a 100 g de pulbere macinata fin cu 500 ml alcool alimentar de 50 de grade. Se lasa la macerat 7 - 8 zile, la caldura, timp in care se agita de cate trei ori pe zi. La sfarsitul perioadei se strecoara prin tifon si se pastreaza in sticle inchise la culoare.Se administreaza diluata cu apa fiarta si racita: 1 lingurita de tinctura la 1 cana de apa, de 3 ori pe zi.

Tinctura de fenicul are proprietati expectorante, bronhodilatatoare, antispastice in astm, tuse spastica si faringita.

Semintele de fenicul pot fi folosite cu succes contra dismenoreei primare, fiind eficiente si fara efecte secundare, sub forma de tinctura, din care se iau cate 50 de picaturi de 6 ori pe zi.

ATENTIE!!!

Folositi feniculul doar sub supraveghere si conform cu indicatiile medicului, daca sunteti insarcinata sau alaptati.Feniculul este contraindicat in ulcerul gastric si duodenal, in enterocolite cronice si acute.

In cantitati mari, adica peste 0,09 g pe kg corp pot sa apara dureri gastrointestinale si iritatii nervoase, precum si defectiuni senzoriale, spasme.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.